Tavaszi nemzetközi konferenciák: a Lendület Mobilitás Kutatócsoport legújabb eredményei Kielben és Albuquerque-ben

Kutatócsoportunk munkáját idén tavasszal nem csak Európában, de az amerikai egyesült államokbeli Új-Mexikóban is lehetőségünk volt bemutatni.

A németországi kieli egyetemen immár hatodik alkalommal került sor a kétévente megrendezett “Socio-Environmental Dynamics over the Last 15,000 Years: The Creation of Landscapes” nemzetközi konferenciára, 2019. március 11–16. között. Az esemény 19 szekciójában Eurázsiától Amerikáig mutatták be a kutatók legfrissebb eredményeiket az őskori és pre-modern közösségek széleskörű vizsgálatairól, a táj, a környezet, az életmód, a betegségek, temetkezések, demográfia és számos más izgalmas témakörben.

Kutatócsoportunkat Kulcsár Gabriella képviselte a “From Tells to settlement systems: Landscape and networks along the Danube and the Tisza from the Neolithic to the Bronze Age” címmel megrendezett szekcióban (szervezők: M. Savu, R. Staniuk, R. Hofmann, J. Müller). “Bronze Age Settlement and Society along the Danube in Central Hungary” című előadásában a Kr. e. 2300/2200-1500/1450 BC között, a kora bronzkor második felében, és a középső bronzkorban lakott közép-magyarországi tell- és többrétegű települések kutatásának új eredményeit foglalta össze a Duna jobb és balparti régiójában, a Nagyrév- és Vatya-kultúra időszakában. Emellett több előadásban mutattuk be a poznańi és kieli egyetem munkatársaival közösen végzett kakucsi kutatásaink környezetrégészeti, geoarcheológiai és régészeti eredményeit.

Az Amerikai Régészek Társaságának (Society for American Archaeology) éves konferenciáját idén 84. alkalommal rendezték meg, ezúttal az új-mexikói Albuquerque-ben 2019. április 10–14. között. A tanácskozás 421 szekciót magában foglaló programjában a világ minden tájáról közel 5000 kutató és egyetemi hallgató vett részt.

A kora és középső bronzkori emberi maradványok stabil izotópos vizsgálatát célzó kutatásaink legfrissebb adatait Julia Giblin mutatta be a “Learning about the Past with Fragments from the Fire: New Research on an NSF-REU Fieldschool” poszter szekcióban, “A Bronze Age Burials from the Carpathian Basin: New Isotope Results” címmel.Vissza