Bronzkori településtörténeti előadásaink a BORBAS10 workshopon

A BORBAS (Borsod Region Bronze Age Settlements) projekt Tobias Kienlin (Kölni Egyetem), a BTK Régészeti Intézet munkatársa, Pusztainé dr. Fischl Klára (Miskolci Egyetem/BTK RI) és Pusztai Tamás (MNM) vezetésével 10 éve kutatja a Bükkalja és a Délborsodi-Mezőség 4000 évvel ezelőtti településtörténetét. Az évforduló alkalmából 2022. augusztus 29-30-án Bükkábrányban, a Jószerencse házában nemzetközi workshop keretében a bronzkori települési hálózatokat vizsgáló projektek legújabb eredményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A tudományos üléssel egy időben, az NKA Magyar Géniusz Program támogatásával került sor A rend nyomában című kötet helyi bemutatójára és a hasonló című vándorkiállítás megnyitására.

A BORBAS projekt vezetői

A workshop résztvevői

Az ünnepi torta a projekt által vizsgált jellegzetes településképpel

 

A BORBAS10 workshopon a házigazda projekt 10 évi kutatásaiba bepillantást nyújtó előadások mellett a Kárpát-medencei tell-településeket és a bronzkori településszerkezetet vizsgáló kutatócsoportok képviselői is bemutatták kutatási eredményeiket.

A Lendület Mobilitás Kutatócsoportot három előadás képviselte. Kiss Viktória a széles együttműködésben végzett tiszafüredi településkutatások és bioarcheológiai elemzések és új eredményeit összegezte.

 

Melis Eszter előadása a Nyugat-Dunántúlon végzett településtörténeti vizsgálatokat mutatta be.

 

Szabó Nóra a közép-magyarországi régió településeinek hálózatelemzéséről tartott előadást.

 

Előadások:

Viktória Kiss, Edit Mester, János Dani, Erika Gál, Anett Gémes, Tamás Szeniczey, Krisztián Kiss, Kristóf Fülöp, Gabriella Kulcsár, Ashley McCall, Anikó Horváth, László Palcsu, István Major, Mihály Molnár, Tamás Hajdu: Bronze Age settlements and cemeteries in the vicinity of Tiszafüred – 150 years of excavations

Eszter Melis: Bronze Age borderzone in the territory of northwestern Hungary

Nóra: Szabó Spatial analysis of Middle Bronze Age settlement networks

A workshopról, és az ezzel párhuzamosan megnyílt vándorkiállításról részletesebben a Borbas projekt honlapján, A rend nyomában alcím alatt, és a konferencia absztrakt kötetében olvashatnak. 

P. Fischl Klára – Kiss ViktóriaVissza