Kiss Viktória előadása a Veres Pálné Gimnáziumban

Kiss Viktória, kutatócsoportunk vezetője 2023. november 17-én tudományos ismeretterjesztő előadást tartott egykori alma materében, a Veres Pálné Gimnáziumban, az MTA Alumni nap keretében.

Az MTA Alumni programot Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke indította el 2020-ban. A program célja, hogy az Akadémia köztestületének tagjai a középiskolások körében népszerűsítsék a tudományos gondolkodást. A Veres Pálné Gimnáziumban megtartott előadónapon húsz kutató beszélt többek között az űrkutatás, néprajz, anyagtudomány, történelem és régészet diszciplínák újdonságairól, valamint az orvoslásban alkalmazott robotokról, bioszenzorokról, fotóbiológiáról, agykutatásról és az éghajlat-változás kérdéseiről. Az előadásokról fényképes összefoglaló olvasható a gimnázium honlapján. Az előadónapról kisfilm is készült az MTA youtube csatornája számára. 

Az MTA Alumni nap előadói a Veres Pálné Gimnázium könyvtárában a névadót ábrázoló festmény előtt (fotó: VPG)

 

A HUN-REN BTK Régészeti Intézetben működő, MTA-BTK Lendület Mobilitás Kutatócsoport vezetője egykori középiskolájában összesen 60 diák számára tartotta meg az Eltemetett életek és biorégészet – történetek az őskori Európából a 3. tudományos forradalom eszközeivel című előadást. A diákok a multidiszciplináris (régészeti, stabil izotópos és archeogenetikai) vizsgálatok eredményei révén bepillantást nyerhettek a bronzkori csontokon nyomot hagyó munkavégzés és a betegségek, a korabeli táplálkozás és életmód részleteibe és a négyezer évvel ezelőtt élt közösségek mindennapjaiba.

Kiss Viktória előadása a Veres Pálné Gimnáziumban

Kiss ViktóriaVissza