Kutatócsoportunk munkatársainak részvételével szervezett szekciók az EAA 2024. évi konferencián

Az idei évben Rómában, hibrid formában kerül megrendezésre az Európai Régészek Szövetsége 30. éves konferenciája augusztus 28 és 31. között. A hét témakörben a szekciók talán minden eddiginél bővebb választéka került meghirdetésre (itt lehet köztük böngészni). Az előadással és poszterrel való jelentkezéshez a kutatócsoportunk munkatársai által szervezett szekciókra szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

Felhívás jelentkezésre, az EAA római konferenciájának módosított logója

A 432. szekció: Residential Building Techniques with Wood and Daub in Prehistory: What We Find and What We Reconstruct, az őskori épületek és települések építészeti megoldásainak, alaprajzi sémáinak rekonstrukciós lehetőségeivel foglalkozik, a feltárt jelenségektől a kész rekonstrukcióig. A szekció szervezője P. Fischl Klára, társszervezői: Tobias L. Kienlin (Universität zu Köln Institut für Ur- und Frühgeschichte), Marian A. Lie (Institute of Archaeology Iași, Romanian Academy) és Jana Anvari (Universität zu Köln Institut für Ur- und Frühgeschichte). Várják minden kolléga jelentkezését őskori épületek építészeti megoldásai bármely részletének (helyválasztás, építőanyagok, azok természettudományos vizsgálata, használt technológiák) elemzésével, valamint a népi építészeti párhuzamoknak a bevonásával.

Borsodivánka-Marhajárás-Nagyhalom, a középső bronzkori G ház plasztikus dísze (Fotó: Baranczó Benedek)

Ezen kívül Fülöp Kristóf kollégáival, Elisavet Stamataki-val (Vrije Universiteit Brussel) és Giovanni Magno-val (Morgagni Museum of Human Anatomy – University Museums Centre CAM, University of Padua) a hamvasztás technológiája témakörében szervez közösen szekciót (627: More than Fire: Investigating Pyre Technology in Experimental and Archaeological Cremations for Understanding the Burning Conditions). A szekcióban különféle módszerekre és adatokra (régészeti leletanyag és kontextus, kísérleti régészet, makroszkópikus megfigyelések, természettudományos vizsgálatok) támaszkodva a hamvasztás körülményeit, rekonstruálható elemeit és mozzanatait járják körbe a bronzkortól kezdve egészen a római korig bezárólag.

2017. évi hamvasztási kísérlet, edények a máglyán (Fotó: Fülöp Kristóf)

Kiss Viktória és Romhányi Beatrix, Ivana Angelinivel (Department of Cultural Heritage, University of Padua) és Claudio Cavazuttival (Prehistory & Protohistory Department, University of Bologna) közösen a 950. számú, a fémek kereskedelmével diakrón szempontok szerint foglalkozó szekciójába várják a jelentkezéseket (950: Trade in Metals from the Bronze Age till Early Modern Times between the Carpathian Basin and the Northern Adriatic). A szekció célja, hogy az észak-olaszországi, kelet-alpi, Kárpát-medencei és észak-balkáni régiók különböző régészeti korszakokkal foglakozó kutatóinak közös platformjául szolgáljon. Az említett térségben a rézkereskedelem korszakokon átívelően létezett. A téma kutatásához komplex módszertanra van szükség, amelyben a hagyományos régészeti módszerek mellett a nyersanyagok kutatása és az írott források vizsgálata is fontos szerepet játszik. A szervezők erősíteni szeretnék a rézbányászat és kereskedelem, a kohászati technológiák, és a fémek eredetével, továbbá a réz- és bronzkereskedelemhez kapcsolódó egyéb anyagok (pl. állatok, textil vagy más szerves maradványok) vizsgálatával foglalkozó szakemberek párbeszédét.

A zalaszabari középső bronzkori kincs tárgyai (Fotó: Tétényi Csaba)

Előadással 2024. február 8-ig lehet a konferenciára jelentkezni. Az egyes szekciók megvalósulásához hat előadás szükséges, ezért is bíztatunk mindenkit a jelentkezésre és az absztraktok feltöltésére. Poszterrel 2024. április 8-ig várják a szervezők a jelentkezéseket.

P. Fischl Klára – Fülöp Kristóf – Kiss Viktória – Melis EszterVissza