„Életkorok és képességek”– az oxfordi Archaeopress Kiadó új kötete az őskori gyermekekről Európában és azon túl

Mindazoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését a legutóbbi, a bronzkori gyermekekről szóló bejegyzésünk, szeretnénk figyelmébe ajánlani az elmúlt hetekben megjelent „Ages and Abilities” című kötetet. Az Archaeopress kiadó honlapján teljes egészében letölthető kiadvány a gyermekkor múltbeli történetének megismerésére vállalkozó társaság, a The Society for the Study of Childhood in the Past monográfiasorozatának 9. kötete. A Katharina Rebay-Salisbury és Doris Pany-Kucera szerkesztette tanulmánykötet Közép-Európában és a Mediterráneumban a késő újkőkortól az ókorig tekinti át a gyermekkor különböző fejlődési szakaszaira adott társadalmi válaszokat.

A kötet apropójául a Társaság 2018-ban a bécsi Természettudományi Múzeumban tartott éves konferenciája szolgált, amely részint „Az anyák társadalmi értéke” („The Value of Mothers to Society”) projekt keretében valósult meg. A háromnapos tanácskozás egyik fő célja a gyermekkor kutatásával foglalkozó különböző tudományterületek képviselői (régészek, antropológusok) közti kommunikáció és együttműködés fejlesztése volt.

Ezt az „együtt gondolkodást” tükrözi a könyv is: a csonttani és régészeti eredmények, az írott és a képi források elemzésének bevonásával. A központi kérdések között szerepel, hogy a gyermekkor különböző fejlődési szakaszai kimutathatók-e régészetileg, valamint a fiúk és lányok esetében melyik életkorban számolhatunk fokozatos vagy hirtelen átalakulásokkal. A 16 fejezet széles földrajzi és időbeli spektrumon belül a gyermekek helyzetének egyedi, regionális, illetve általános jellegzetességeire is rávilágít. A tanulmányok jelentős része (öt tanulmány) foglalkozik a közép-európai bronzkor időszakával és elsősorban a gyermekek temetkezésein keresztül kísérlik meg értelmezni az egyes életkorok társadalmi aspektusait. Az egyetlen magyarországi témájú tanulmányban kutatócsoportunk régészei (Kiss Viktória, Melis Eszter) és antropológusai (Hajdu Tamás, Köhler Kitti) közösen elemezik a gyermekek társadalmi helyzetét a különböző temetkezési rítusú közösségekben a Kisapostag-, a dunántúli mészbetétes kerámia, a Gáta-Wieselburg-, a Nagyrév- és a Vatya-kultúrák sírjainak komplex vizsgálata alapján.

A tanulmányunkban vizsgált lelőhelyek (térkép: Fischl et al. 2015, Fig. 2)

Melis EszterVissza