Paradigmaváltás a bronzkor kutatásában Közép- és Kelet Európában 1989 után – az oxfordi Archaeopress új kötete

Az Európai Régészek Szövetsége (EAA) 2014. évi, isztambuli konferenciáján szervezett Bringing Down the Iron Curtain. Paradigmatic Change in Research on the Bronze Age in Central and Eastern Europe? című szekció előadásaiból készült tanulmánykötet 2020 tavaszán jelent meg az oxfordi Archaeopress Kiadó gondozásában. A cseh, román, német, brit és magyar szervezők által életre hívott szekció apropóját a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója adta. A kötet szerzői igyekeztek összefoglalni azokat az új szempontokat, módszereket, nemzetközi kapcsolatokon alapuló kutatási projekteket, amelyek az 1989-es politikai változások után jelentek meg Közép-Európa őskori, ezen belül kiemelten a bronzkori időszak régészeti kutatásában.

A szerkesztők, Klára Šabatová, Laura Dietrich, Oliver Dietrich, Anthony Harding és Kiss Viktória bevezetőjét követően, a kötet első része kilenc tanulmányt tartalmaz. Ezekben az első magyarországi bronzkori ólomizotópos adatok elemzéséről, a kerámiastílusok, valamint a bronzművesség kutatásának új szempontjairól, leletmentő- és tervásatásokról, valamint a kutatás-módszertani kérdések fejlődéséről olvashatunk. A második részben négy tanulmány mutatja be az 1989. évi fordulat előtti és utáni kutatási helyzet változásait.

A magyarországi bronzkort Dani János, P. Fischl Klára és Pusztai Tamás, Tobias Kienlin és P. Fischl Klára, Kiss Viktória és Kulcsár Gabriella, valamint Marie-Louise Stig Sørensen, Vicze Magdolna és Joanna Sofaer tanulmánya tárgyalja részletesen.Vissza